Cabernet franc

Cabernet franc

Den 4 december hyllar vi den blå druva som mest förknippas med Loire, men som också är en av de äldsta och viktigaste sorterna i Bordeaux.

Fadern, sonen och den helige…. Ja, ett av mina roligaste minnen med cabernet franc härrör från en julfest med Munskänkarna i Piteå för 10 år sedan. Vi brukar alltid ha tävlingar i samband med vår jul- och sommaravslutning där kreativt tänkande är viktigare än att analysera viner. Den här gången hade jag hällt upp sauvignon blanc, cabernet franc och cabernet sauvignon i glasen och detta skulle kopplas ihop med en bild på jungfru Maria, Josef och Jesus. I min värld, mamma sauvignon blanc, pappa cabernet franc och jungfrubarnet cabernet sauvignon. För mig klockrent och enkelt, för alla andra en helt omöjlig uppgift, men efter den provningen hade de koll på släktträdet.

Cabernet franc är en av de äldsta och viktigaste druvsorterna i Bordeaux, men vi måste över den spanska gränsen för att hitta druvans ursprung, som är País Vasco i Baskien. DNA-analyser har påvisat att föräldrarna är morenoa och hondarribi beltza. Den sistnämnda är druvan i de röda vinerna från Txakoli och förväxlas ofta med cabernet franc.

De äldsta anteckningarna om cabernet franc i Frankrike härrör från 1534 i Loire och då under sitt synonyma namn breton. Just "vin breton" fanns redan på 1000-talet och det är mycket möjligt att druvan hittade till Loire via Storbritannien (därav namnet breton) där det odlades vin under medeltiden när klimatet var mycket mildare. Det senare namnet, cabernet, kan ha att göra med druvornas mörka färg och komma från latinska "carbon" som betyder svart.

De största planteringarna av cabernet franc finns i Loire följt av Bordeaux och sedan Italien.

Generellt är viner framställda av cabernet franc rödblå i färgen och lite ljusare än avkomman cabernet sauvignon. Färgmässigt är den förväxlingsbar med gamay eftersom båda släpper färg.

Doftmässigt är det mer svarta vinbärsblad och kvistar från svarta vinbärsbuskar under hösten än svarta vinbär, jämte grön paprika och mörka frukter. Den känns också lite ”svalare” i doften jämfört med cabernet sauvignon. Smaken är frisk och medelfyllig och oftast mindre sträv än sitt mer kända barn, men som allt annat i vinvärlden finns det undantag: den kan vara mörk, fyllig och sträv och det är ju det som gör vin så spännande och oförutsägbart.

Tyvärr är ju cabernet franc en druvsort som behandlas styvmoderligt av Systembolaget, framför allt när det gäller fast sortiment. Vår annars så välsorterade butik i Piteå är ett typexempel. Här finns det inget vin på 100 procent cabernet franc. Av den anledningen avslutas mina rekommendationer med tre viner från Vinupplevelser som bedriver näthandel.

Rutini Cabernet Franc 2017 (Nr 3305, pris 149,-) – ett vin från Mendoza som vunnit stor uppskattning på mina mässor under hösten.

Château De Fesles Cabernet Franc 2021 (Nr 58539, pris 159,-)

Raats Dolomite Cabernet Franc 2018 (Nr 84347, pris 189,-)

Wassman Cabernet Franc 2018 (Nr 90328, pris 249,-) – Distrikten Villány i ungerska Pannonien är kända för sina fantastiska viner på cabernet franc, rötterna trivs utmärkt i blåleran. Det här vinet lanserades den 18/11 och när denna krönika skrevs den 23/11 fanns den i 34 butiker och det var 126 flaskor i webblagret, så jag hoppas att det finns kvar när det plingar till i mejlboxen. En annan producent från Villány som gör fantastiska cabernet franc är producenten Malatinszky vars vin Kúria rankas som ett av de bästa i världen.

Jean Maurice Raffault Chinon Le Puy 2020 (Nr 93475, pris 269,-)

Domaine de Noire Dolia 2018 (Nr 79612, pris 299,-)

Från Vinupplevelser (www.vinupplevelser.se)

Lite högre prisläge på dessa, men fantastiska viner:

IGT Rosso Veronese Robur 2007 (Pris 229,-)

Château des Landes “Luccianus” Amphore Lussac St-Émillon (Pris 339,-)

Chiappini “Liena” Cabernet Franc Bolgheri Superiore DOC 2015 (Pris 689,-)

 

Text: Erik Grödahl